Over 400 000 klokker dekkes av kjøperbeskyttelsen
Chrono24 - Norge
Innlogging eller registrering

Riktig behandling av klokken

Når du ønsker å selge en klokke, spiller tilstanden en viktig rolle: Jo bedre tilstand klokken er i, desto større er sannsynligheten for at du finner potensielle kjøpere og oppnår en god salgspris. Du kan betydelig forlenge klokkens levetid hvis du følger tipsene våre.

Nedlasting av sjekkliste i PDF

Beskytt klokken mot støt

Det høres kanskje overflødig ut, men ikke la klokken falle ned på underlaget når du legger den ned. Det skjer oftere enn man skulle tro, og faktisk langt oftere enn folk normalt ønsker å innrømme. I likhet med vann, kan støt forårsake alvorlig skade på klokken og føre til dyre reparasjoner. En foldespenne er et sikkert alternativ til en stiftspenne, og derfor en god investering.

Ikke bruk klokken dersom du driver med ekstremsport! Et fall på en meter på et hardt underlag kan skade en klokke, mens idretter som terrengsykling eller slalåm gjør at urverket rister kontinuerlig på en ekstrem måte, selv uten et fall. Ikke utsett klokken for høye temperaturer. Ytre påvirkninger fremskynder aldringsprosessen og påvirker funksjonen til en mekanisk klokke.

Vanntetthet

Når det gjelder vanntetthet er det viktig å være litt forsiktig av en rekke årsaker. For det første er skaden ved vanninntrengning veldig stor. I verste fall kan viktige deler i urverket begynne å ruste. Den etterfølgende reparasjonen er veldig komplisert og dyr. For det andre er det fortsatt store misforståelser ute og går når det gjelder betydningen av det det vil si å være «vanntett».

I virkeligheten bør man ikke dykke ned til 100 meters dyp med en klokke som er «vanntett ned til 100 meter». Angivelsen betyr kun at klokken har motstått et vanntrykk tilsvarende det som finnes på 100 meter i laboratorieforsøk. Når man beveger på klokken under vann, f.eks. når man svømmer, så øker trykket. Med en klokke som er «vanntett ned til 100 m» kan man svømme og snorkle, men hvis du ønsker å dykke bør du velge en klokke som er vanntett ned til minst 200 meter eller tåler et trykk på 20 bar.

Et annet viktig faktum er at tettheten, i likhet med alle andre tekniske egenskaper, er gjenstand for komponentenes aldring. Vanntettheten varer lenger og kortere avhengig av slitestyrke, varme, kulde og vibrasjoner.

Klokken bør derfor sjekkes regelmessig av en urmaker, helst hvert år, for å sikre at den fortsatt er vanntett.

Still klokken riktig

Klokker med dato eller andre kalenderfunksjoner, bør ikke stilles inn mellom kl. 23.00 og 03.00 ettersom dette kan skade mekanismen. Innstillingsprosessen begynner litt før og varer til etter midnatt før den er ferdig.

For sikkerhetsskyld bør klokken helst stilles med i stedet for mot klokken. Du må uansett aldri stille datoen tilbake. Dato- og kalenderfunksjonene på de fleste klokker er designet slik at de kun kan stilles forover.

Ta godt vare på lærremmene

Lær er et naturmateriale som blir slitt når det utsettes for vann, såpe og svette. Du bør derfor ikke ha på deg en klokke med lærrem når du sover, dusjer eller bader. Klokkeremmer påvirkes sterkt av måten de brukes på, men varer som regel et år ved daglig bruk. Etter dette skal de byttes ut av hygieniske grunner.

Unngå magnetfelt

Dataskjermer og andre elektroniske enheter gjør at vi daglig utsettes for magnetfelt. Sterkere felt kan magnetisere klokken og føre til presisjonsavvik. Du bør derfor legge fra deg klokken når du skal ta røntgen, går gjennom sikkerhetssjekken på flyplasser, o.l., og ikke legge den på høyttalere eller lignende utstyr.

Send klokken regelmessig på service

Hvis du bruker klokken hver dag, er den i drift 24 timer i døgnet og 365 dager i året. Den består av en rekke små, ømfintlige deler som må gå perfekt i hverandre og har dertil tilsvarende slitasje. For å unngå problemer, bør klokken derfor sendes på service hos en profesjonell urmaker hvert 5. år.

Oppbevar klokken riktig

Ikke transporter klokken løs i en lomme hvor den kan få riper fra andre gjenstander med harde kanter eller utsettes for risting. Bruk helst en polstret boks som klokken ikke kan bevege seg i. Spesielt vintage-klokker er mer følsomme enn moderne klokker med safirglass, osv. Pass også på at klokken ikke utsettes for ugunstige forhold over lengre tid, som f.eks. sterkt sollys eller veldig støvete eller fuktige omgivelser.

Når du ønsker å selge en klokke, spiller tilstanden en viktig rolle: Jo bedre tilstand klokken er i, desto større er sannsynligheten for at du finner potensielle kjøpere og oppnår en god salgspris.

Selg nå